.

Unge med alkoholproblemer

Unge med alkoholproblemer

Et stort antal unge har et alkoholmisbrug, men kun et fåtal søger hjælp.

32.000 unge i alderen 16-24 år har i dag et alkoholforbrug, der er så højt, at det kan betegnes som misbrug, viser tal fra Center for Rusmiddelforskning. Men kun 1.880 i alderen 18-29 år var i 2013 i alkoholbehandling. Undersøgelser viser samtidig at:

  • 60 % synes, det er tabu at tale om sit alkoholproblem
  • 10 % har talt om problemet med en, de synes, drikker for meget

Tabu

En af årsagerne til, at det er svært at være åben om et alkoholproblem, er stigmatiseringen af alkoholikere som hjemløse uden arbejde og socialt netværk. Men billedet er langt fra virkeligheden. Flertallet af de, der drikker for meget, har både arbejde, familie og et godt netværk, viser en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed udgivet i 2012. Ud af Sundhedsstyrelsens estimat på 140.000 personer, som er afhængige af alkohol, falder faktisk kun omkring 15.000 under kategorien socialt udstødte eller det, som i daglig tale omtales ‘manden på bænken’.

Det vigtigt at tale åbent og ærligt om alkoholproblemer for at gøre op med stigmatiseringen. Mange af de unge, der i dag drikker for meget, kan hjælpes ud af overforbruget, inden det udvikler sig til en alvorlig afhængighed, hvis vi bryder tabuet.

Få gode råd og svar på spørgsmål omkring alkoholproblemer:

Skriv spørgsmål på Brevkassen

Skriv anonymt og gratis til pårørende rådgivere, alkoholbehandlere og sygeplejersker med speciale i alkoholskader på Hope Brevkassen.

Skriv til Brevkassen

Ring til Alkolinjen 80 200 500

Ring anonymt og gratis til Sundhedsstyrelsens Alkolinje og tal med en professionel rådgiver. Alkolinjen har åben alle hverdage kl. 11 – 15.

Ring 80 200 500

Gratis professionel skræddersyet hjælp hos kommunerne

Siden 2007 har alle haft ret til gratis og professionel alkoholbehandling gennem kommunen.
Der er et bredt udvalg af behandlingsformer, for ikke to mennesker er ens.
Den individuelle tilgang gør kommunens behandlingstilbud til det mest succesfulde.
Find din lokale alkoholrådgivning på hope.dk.

Drikker du for meget, eller er du tæt på en, der gør, kan du tage kontakt til den kommunale alkoholrådgivning, som kan hjælpe med støttende samtaler og behandling alt efter behov.
Alle er velkomne til at ringe – også hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er et problem.
Du har ret til at være anonym, når du henvender dig, og det er også muligt at være anonym til rådgivende samtaler.
Det betyder også, at du kan henvende dig til en anden kommune end din egen.

Tag første skridt – du vil aldrig fortryde det

Det allersværeste for en drikkende eller pårørende er at anerkende problemet og gøre noget ved det. Det skyldes bl.a. frygt for omverdenens reaktion.
Men de, der gør noget ved deres alkoholproblemer og har oplevet opmuntringerne, anerkendelsen og klappene på skulderen, fortæller, at de ville ønske, at de havde søgt hjælp noget før.